Wat heb je allemaal nodig als je officiele wedstrijden wilt gaan rijden, wat zijn de meest voorkomende regels en wat de meest voorkomende vragen? Speciaal hiervoor hebben we een pagina gemaakt waarop van alles te vinden is. Loop jij tegen bepaalde dingen aan of heb je tips voor anderen, mail ze door, wellicht hebben anderen daar ook wat aan.

De verschillende reglementen en notulen van Kring Oost Maas en Merwede kun je vinden op www.kringoostmaasenmerwede.nl

Hoofdstuk ‘Medische behandeling’ in paardenpaspoort verplicht vanaf 1 juli 2009

Op 1 juli 2009 wordt de nieuwe Europese verordening voor Identificatie & Registratie van paarden van kracht. Voor de meeste paardenhouders heeft dit geen grote gevolgen. Het belangrijkste verschil is dat alle paspoorten voorzien moeten zijn van het hoofdstuk ‘Medische behandeling’, waarop aangegeven wordt als een paard na de slacht bestemd is voor menselijke consumptie. Paspoorten uitgegeven na 2004 hebben dit hoofdstuk al, het merendeel van de KWPN-paspoorten uitgegeven na medio 2000 ook. Checkt u echter in ieder geval uw paspoort.

Heeft u nog een oud, onvolledig paspoort, dan heeft u tot 30 juni 2009 de tijd om dit hoofdstuk apart aan te vragen. Vanaf 1 juli is de enige optie om aan de regelgeving te voldoen het aanschaffen van een nieuw paspoort. Vanaf 1 januari 2010 zullen paspoorten zonder hoofdstuk ‘Medische behandeling’ ongeldig zijn.

Op www.knhs.nl kunt u een formulier downloaden voor het aanvragen van het inlegvel. Voor paspoorten uitgegeven door het KWPN kunt u een aanvraagformulier downloaden opwww.kwpn.nl. De kosten voor een inlegvel bedragen € 7,50.

Aanvragen voor een startkaart gaat via MijnKNHS.

Als je wedstrijden gaat rijden of al rijdt, zorg er dan voor dat de entingen van je paard of pony in orde zijn. Ook de basis-enting moet kloppen! Er zijn hier strenge controles op. Niet correct: dan maak je kans uitgesloten te worden voor deelname! Voor meer informatie verwijzen we je door naar de KNHS-website, Voor verenigingen, Wedstrijdorganisatie.

Winst- en verliespuntenregeling voor de klassen B t/m M2

210 punten en hoger 3 winstpunten
195 tot 210 punten 2 winstpunten
180 tot 195 punten 1 winstpunt
135 tot 150 punten 1 verliespunt
105 tot 135 punten 2 verliespunten
105 punten en minder 3 verliespunten

Winst- en verliespuntenregeling voor de klasse Z

238 punten en hoger 3 winstpunten
221 tot 238 punten 2 winstpunten
204 tot 221 punten 1 winstpunt
153 tot 170 punten 1 verliespunt
119 tot 153 punten 2 verliespunten
119 punten en minder 3 verliespunten

Samenvoegen van categorieen / Handicapregeling:

Ongeacht het aantal deelnemers is het toegestaan in een klasse opeenvolgende categorieën van pony’s samen te voegen. Per 1 april 2009 mogen 3 categorieën samengevoegd worden in plaats van 2: A/B/C; B/C/D; C/D/E.

Indien aan een rubriek voor pony’s na samenvoeging van categorieën, zoals hierboven beschreven, minder dan 4 combinaties deelnemen is het toegestaan om deze klasse in handicap te laten verrijden met een naastgelegen klasse. O.a. B/L1; L2/M1; Z1/Z2.

Indien aan een rubriek voor paarden minder dan 8 combinaties deelnemen is het toegestaan deze rubriek in handicap te laten verrijden met een naastgelegen klasse.

Wanneer een rubriek in handicap met een andere rubriek wordt verreden, rijden alle deelnemers de proef van die klasse waarin zij startgerechtigd zijn.

Meer informatie over Bixie-wedstrijden:

Wil je officiële Bixie-wedstrijden starten dan dien je ook een startkaart te hebben. Deze startkaart kun je kostenloos aanvragen via het wedstrijdsecretariaat. Je hoeft hiervoor geen kopieën van het paardenpaspoort in te leveren, een belletje is voldoende. Tijdens de wedstrijden hoor je je startkaart en je paardenpaspoort bij je te hebben. Zorg dus ook dat de inentingen van je pony in orde zijn!

Degraderen is niet mogelijk, maar promoveren wel. Daarvoor wordt de volgende methode gehanteerd. Iedere combinatie die deelneemt aan de Bixie Vaardigheidsproeven krijgt een stempelkaart voor dressuur en springen. De kaart wordt op naam van de ruiter gesteld. De ruiter bepaalt zelf (in overleg met de instructeur) in welke klasse hij begint.

Op iedere stempelkaart is plaats voor 10 stempels per discipline. Wanneer in een dressuurproef in de klasse AA en A 34 punten en in de klasse B1 52 punten of meer gehaald worden, zet de jury of het wedstrijdsecretariaat een stempel. Het is niet mogelijk om meer stempels te halen als er veel punten worden gescoord. In het onderdeel springen moet het eindresultaat 60 stijlpunten zijn om een stempel te behalen. Ook hiervoor geldt dat het behalen van meer stempels niet mogelijk is. Wanneer een combinatie in totaal 3 stempels in een discipline heeft, dan mag de combinatie overstappen naar de volgende klasse. Bij 10 stempels moet de combinatie overstappen naar de volgende klasse.

Deelnemers aan de Bixie Vaardigheidsproeven hoeven geen wedstrijdtenue te dragen. Wel verplicht zijn rijlaarzen en een veiligheidshelm. Er mag ook in het verenigings- of clubtenue worden gereden.

Voorwaarden voor deelname:

  • Kinderen mogen vanaf de dag dat zij 6 worden t/m het jaar waarin ze 13 jaar worden meedoen aan de Bixie Vaardigheidsproeven. Voor kinderen vanaf 14 jaar bestaat de mogelijkheid om (schriftelijk) dispensatie aan te vragen bij de KNHS. De verantwoordelijkheid voor het controleren en handhaven van de leeftijdsbepaling van de deelnemers ligt bij de wedstrijdorganiserende vereniging.
  • De deelnemende kinderen moeten lid zijn van een vereniging, die bij de KNHS is aangesloten.
  • Iedere deelnemer heeft een startkaart nodig. Als een deelnemer geen startkaart heeft, kan de vereniging een gratis Bixie-startkaart aanvragen met het “Mutatieformulier Persoonsgegevens”.
  • Iedere deelnemer moet de Bixie-startkaart en het paardenpaspoort met juiste inentingsgegevens en transpondernummer van de pony bij zich hebben. Een meetbriefje is niet nodig; in geval van twijfel beslist de jury in welke categorie de pony hoort.
  • De kinderen die alleen voor deelname aan de Bixie Vaardigheidsproeven lid worden van een vereniging, zijn niet verplicht om een abonnement op het ledenblad PaardenSport te nemen.