Wat heb je allemaal nodig als je officiele wedstrijden wilt gaan rijden, wat zijn de meest voorkomende regels en wat de meest voorkomende vragen? Speciaal hiervoor hebben we een pagina gemaakt waarop van alles te vinden is. Loop jij tegen bepaalde dingen aan of heb je tips voor anderen, mail ze door, wellicht hebben anderen daar ook wat aan.

Hoofdstuk ‘Medische behandeling’ in paardenpaspoort verplicht vanaf 1 juli 2009

Op 1 juli 2009 wordt de nieuwe Europese verordening voor Identificatie & Registratie van paarden van kracht. Voor de meeste paardenhouders heeft dit geen grote gevolgen. Het belangrijkste verschil is dat alle paspoorten voorzien moeten zijn van het hoofdstuk ‘Medische behandeling’, waarop aangegeven wordt als een paard na de slacht bestemd is voor menselijke consumptie. Paspoorten uitgegeven na 2004 hebben dit hoofdstuk al, het merendeel van de KWPN-paspoorten uitgegeven na medio 2000 ook. Checkt u echter in ieder geval uw paspoort.

Heeft u nog een oud, onvolledig paspoort, dan heeft u tot 30 juni 2009 de tijd om dit hoofdstuk apart aan te vragen. Vanaf 1 juli is de enige optie om aan de regelgeving te voldoen het aanschaffen van een nieuw paspoort. Vanaf 1 januari 2010 zullen paspoorten zonder hoofdstuk ‘Medische behandeling’ ongeldig zijn.

Op www.knhs.nl kunt u een formulier downloaden voor het aanvragen van het inlegvel. Voor paspoorten uitgegeven door het KWPN kunt u een aanvraagformulier downloaden opwww.kwpn.nl. De kosten voor een inlegvel bedragen € 7,50.

Aanvragen voor een startkaart gaat via MijnKNHS.

Als je wedstrijden gaat rijden of al rijdt, zorg er dan voor dat de entingen van je paard of pony in orde zijn. Ook de basis-enting moet kloppen! Er zijn hier strenge controles op. Niet correct: dan maak je kans uitgesloten te worden voor deelname! Voor meer informatie verwijzen we je door naar de KNHS-website, Voor verenigingen, Wedstrijdorganisatie.

Winst- en verliespuntenregeling voor de klassen B t/m M2

210 punten en hoger 3 winstpunten
195 tot 210 punten 2 winstpunten
180 tot 195 punten 1 winstpunt
135 tot 150 punten 1 verliespunt
105 tot 135 punten 2 verliespunten
105 punten en minder 3 verliespunten

Winst- en verliespuntenregeling voor de klasse Z1 & Z2

238 punten en hoger 3 winstpunten
221 tot 238 punten 2 winstpunten
204 tot 221 punten 1 winstpunt
153 tot 170 punten 1 verliespunt
119 tot 153 punten 2 verliespunten
119 punten en minder 3 verliespunten

Samenvoegen van categorieen / Handicapregeling:

Ongeacht het aantal deelnemers is het toegestaan in een klasse opeenvolgende categorieën van pony’s samen te voegen. Per 1 april 2009 mogen 3 categorieën samengevoegd worden in plaats van 2: A/B/C; B/C/D; C/D/E.

Indien aan een rubriek voor pony’s na samenvoeging van categorieën, zoals hierboven beschreven, minder dan 4 combinaties deelnemen is het toegestaan om deze klasse in handicap te laten verrijden met een naastgelegen klasse. O.a. B/L1; L2/M1; Z1/Z2.

Indien aan een rubriek voor paarden minder dan 8 combinaties deelnemen is het toegestaan deze rubriek in handicap te laten verrijden met een naastgelegen klasse.

Wanneer een rubriek in handicap met een andere rubriek wordt verreden, rijden alle deelnemers de proef van die klasse waarin zij startgerechtigd zijn.

Meer informatie over Bixie-wedstrijden:

Speciaal voor kinderen van 4 t/m 13 jaar (mennen vanaf 7 jaar) zijn er Bixie-wedstrijden. Kinderen kunnen hieraan meedoen als ze lid zijn van de KNHS en de gratis Bixie Startkaart / Stempelkaart hebben.  Voor kinderen die nog geen lid van de KNHS zijn, kunt u direct een individueel lidmaatschap afsluiten. Dat kost in 2020 €25,75 voor het gehele jaar.

Je kunt niet degraderen, maar wel promoveren. Als je meedoet aan Bixie Rubrieken krijg je een stempelkaart. Op deze stempelkaart kun je voor iedere klasse en iedere discipline (dressuur, springen, mennen dressuur en mennen vaardigheid) maximaal 10 stempels verzamelen. Heb je 3 stempels in een discipline? Dan mag je door naar de volgende klasse, maar het hoeft niet. Pas als je 10 stempels in een discipline hebt en je stempelkaart dus vol is, moet je promoveren naar de volgende klasse.

Voorwaarden voor deelname:

  • Je mag meedoen vanaf je 4e verjaardag t/m het jaar waarin je 13 jaar wordt. Voor het mennen moet je minimaal 7 jaar zijn.
  • Je bent lid van de KNHS en je hebt de gratis Bixie startkaart
  • Je pony heeft een paspoort en is ingeënt
  • Vanaf 4 tot 6-jarige leeftijd mag je alleen meedoen aan de Bixierubrieken onder het zadel die begeleid worden. Dit zijn de begeleidingsproef, AA-dressuur, AA-springen en ponyspelletjes.
  • Let op: aan Bixie mennen mag je meedoen vanaf je 7e verjaardag, met een enkelspan en alleen met een pony.